Liza Marklund: Paratiisi

Bengtzon, Annika, Begovic, Aida, Ratko, Samuelsson, Thomas, rikoskirjallisuus, iltapäivälehdet : Kvällspressen : Tukholma, sisällissodat : Jugoslavia, salakuljetus, pakolaiset : Ruotsi, bosnialaiset

Kannattaa lukea. Jännä kirja alusta loppuun asti.

 

 1246166060_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Anthony Capella: Napolilainen naimakauppa

Virkaintoinen nuori brittiupseeri James Gould saapuu Napoliin toimittamaan "avioliittoupseerin" virkaa, toisin sanoen estämään brittisotilaiden avioliittoaikeet huonomaineisten italialaiskaunottarien kanssa. Tehokkaana ja suoraselkäisenä miehenä hän tekee lopun lahjuksista, mustan pörssin kaupasta ja kaikenlaisesta korruptiosta. Tästä suivaantuneena napolilaiset juonittelevat hänelle kokiksi kauniin nuoren naisen, Livian, jonka tarkoitus on saada Jamesin pää kääntymään kohti elämän nautintoja ja tehdä hänet lempeämmäksi muita ihmisiä kohtaan. Sillä kuten Italiassa sanotaan, panza cuntenti, cori clementi - täysi vatsa, armollinen sydän. Ennen kuin James huomaakaan, hän on jo rakastunut päätä pahkaa viehättävään kokkiinsa. Myös Livian tunteet lämpenevät, ja hetken aikaa tulevaisuus näyttää valoisalta, kunnes kaupunkia vartioiva Vesuvius osoittaa heräämisen merkkejä¿

Kirja perustuu suurelta osin historiallisiin tositapahtumiin. Anthony Capella on käyttänyt lähteenään muiden muassa brittien turvallisuuspalvelun aliupseerina Napolissa toimineen Norman Lewisin päiväkirjoja. Vesusius todella purkautui vuonna 1944 hävittäen San Sebastianon ja Massan kaupunkeja ja tuhoten melkein kokonaisen hävittäjälentolaivueen Terzinon lentokentällä.

Leppoisaa luettavaa.

Anneli Kanto: Veriruusut

Riipaiseva romaani vuoden 1918 naiskaartilaisista

Viisitoistavuotias Sigrid on saanut kansakoulun päätökseen ja vastikään päässyt ripille. Isänsä kehotuksesta hän hakee paperitehtaalle töihin ja päätyy sinne aputytöksi. Tehtaalla Sigrid ystävystyy railakkaan Martan kanssa, jolla on jo sulhanenkin.

Helmikuun alussa 1918 tehdas suljetaan ja punakaarti ottaa komennon Valkeakoskella. Uudessa musliinipuserossaan ja hameessaan Sigrid lähtee Martan mukana työväentalolle vallankumouskomitean järjestämiin iltamiin. Agitaattori rohkaisee naisia ottamaan paikkansa luokkataistelussa, ja tehtaantytöistä Saima asettuu palavasti samalle kannalle. Välittömästi Koskille perustetaan naiskaarti, johon myös Martta ja Sigrid liittyvät yhteisessä innostuksessa.

Veriruusut-romaani kuvaa vuoden 1918 järkyttäviä tapahtumia uudesta näkökulmasta. Yhteiskunnallisen muutoksen vaatimus rohkaisee myös nuoria naisia vaatimaan itselleen täysiä oikeuksia ja tasa-arvoista asemaa. Historiallisten tapahtumien pyörre tempaisee heidät mukaansa keskelle ennenkokematonta tragediaa.

Anneli Kannon taidokas, dokumentaarinen ja inhimillisesti tosi kerronta vie sisällissodan melskeisiin Valkeakoskella, Tampereella ja lopulta pakenevan punaisten kolonnan mukana kohti Lahtea.

 

Koskettava kirja.  Kannattaa lukea!

1246166088_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Antti Karisto: Hiilenmusta huivi

Professori Antti Kariston kirjoittama Hiilenmusta huivi kuvaa sisällissodan 1918 aikaa 15-vuotiaan tytön näkökulmasta. Historialliset tapahtumat jättävät jäljen niin ihmisten mieliin kuin kaupunkikuvaankin.

Hiilenmusta huivi on kunnianosoitus kaupungin kerroksellisuudelle ja sukupolvelta toiselle siirtyvälle tiedolle.

Lyhyt ja ytimekäs kuvaus nuoren tytön elämästä kansalaissodan aikana.

 

 

Olli Jalonen: 14 solmua Greenwichiin

 

Moderneihin klassikoihimme lukeutuvan kirjailijan uljas romaani kaipuusta ja rakkaudesta, maailman ja ihmiskohtaloiden sattumanvaraisuudesta

Suomalainen Petr Järvi saa yliopistoaikaiselta ystävältään vuosien hiljaisuuden jälkeen merkillisen sähköpostin. Graham pyytää häntä osallistumaan kanssaan ennen kokemattomaan kilpailuun. Tarkoituksena on tähtitieteilijä Edmund Halleyn juhlavuoden kunniaksi matkustaa maapallon ympäri Greenwichin pituuspiiriä myöten, ja mahdollisimman samoin keinoin kuin Halleyn aikaan 1700-luvulla olisi ollut mahdollista. Matkaseurueeseen kuuluu myös Grahamin vaimo Isla, ja myöhemmin mukaan liittyy Petrin pikkuveli Kari.

Matka osoittautuu suunniteltuakin kaoottisemmaksi, ja päämäärien hämärtyessä ihmisistä nousee esiin odottamattomia puolia. Graham muuttuu yhä itsepäisemmäksi ja umpimielisemmäksi samaan aikaan kun kilpailun voitto, tai edes selviytyminen maaliin, alkaa näyttää aina vain epätoivoisemmalta. Hän ja Isla liukuvat etäälle toisistaan, mutta toisaalta Karin ja Islan välille alkaa kutoutua epätodennäköinen mutta sitäkin vahvempi yhteys.