Fred Wander: Seitsemäs kaivo

Lähelle tuleva ja intiimi holokaustikuvaus.

Fred Wanderin (1917-2006) omiin, käytännössä koko toisen maailmansodan kestäneisiin keskitysleirikokemuksiin perustuva episodiromaani paljastaa paitsi leirien raakuuden myös niissä omituisella tavalla säilyvän inhimillisyyden monet kasvot. Wander ei edes halua kuvata holokaustin eläimellisimpiä puolia ja sivuuttaakin järjettömimmät ja häpeämättömimmät murhat - lukijan parhaaksi.

Seitsemäs kaivo on toisiinsa kytkeytyvien, eri näkökulmista kerrottujen tarinoiden vahva ja vetovoimainen kokonaisuus. Juutalaiset Liettuan pikkukaupungeista Wienin salonkeihin kuvaavat tuhoutumassa olevaa kulttuuriaan, kokevat nälkää ja kuolemanpelkoa joko leireillä tai loputtomilla matkoilla tuolla jossakin. Vangit ihmisrakkauksineen ja omine eloonjääntikonsteineen edustavat suurenmoisesti Euroopan juutalaisten suruja ja suurimman hädän hetkellä kokemaa halveksuntaa.

Yhtäläisen kertojaäänen ja kirjallisen tyylin ansiosta lopputulos yltää kirkkaasti maailmankirjallisuuden tunnetuimpien keskitysleirikuvausten tasolle. Samalla se täydentää hienosti Liken aiheesta julkaisemien romaanien ja tietokirjojen alati kasvavaa joukkoa.

Kahdenkymmenen eri leirin kurimuksesta selvinneen itävaltalaisen Wanderin kirja ilmestyi saksaksi ensimmäisen kerran jo vuonna 1971, mutta uudelleenjulkaisun jälkeen se on nopeasti noussut kriitikkojen suosioon ja käännetty lukuisille kielille.

Yllä oleva kursivoitu teksti on siis kirjaston kuvaus kyseisestä kirjasta.

Minun oma arviointini on hieman erilainen. Lainasin kirjaa työkaverilleni ja hän palautti sen minulle sanoen, ettei jaksa lukea kirjaa, koska ei päässyt mukaan kirjan tekstiin. Minä itse yritin lukea, yritin ja yritin ja ilta illan jälkeen ihmettelin kun en tiennyt mitä olin edellisenä iltana oikein lukenut. Joten kirja jäi lopulta minultakin lukematta.