Sisareni hihatin valmistui Novita Pirta langasta puikoilla 4½ ja 5. Lankaa kului 207g. Malli nro 78  Novita syksy 2009.

Oman hihattimeni tein Venla langasta puikoilla 4½ sekä 5. Lankaa meni 216g.

 

Sisarellani kävi entisiä työkavereita jälleen kylässä. He ihailivat kilpaa neuleitani ja pyysivät välittämään minulle kehumisensa.

Saa nähdä tuleeko heiltä "kommentti osiossa" terveisiä.

Drops malli 15-6 pitsineuletunika on tehty Cottonella langasta  koko 5/6 v. Lankaa kului 202g. Puikot kokoa 4½.

Austermann Step 6 150g langasta tein kaulurin, tumput sekä sukat puikoilla 3 ja 3½.

Kauluriin kului lankaa 54g, tumppuihin 24g ja sukkiin 33g. Lankaa taisi vielä jäädä 33g.

Tumppurivistöön ilmestyivät vielä yhdet -keskimmäiset tumput. Ne taitavat olla itselleni sopivat kokonsa puolesta. Keltaista ja lilaa lankaa kului yhteensä 59g. Puikot 3½.

 

Irja Wendisch: Me sotilaiden lapset

Kansakunnat toipuvat sodan kokemuksista hitaasti, mutta merkitseekö sodan päättyminen aina onnellista loppua sotilaalle ja hänen perheelleen? Suomen talvi- ja jatkosodassa vuosina 1939-1945 menehtyi kymmeniä tuhansia sotilaita, ja taisteluissa vihollista vastaan moni invalidisoitui joko ruumiillisesti tai henkisesti. Eloonjääneiden miesten traumat eivät hävinneet koskaan, ja monet miehet siirsivät traumojaan seuraavallekin sukupolvelle.

Sodan jälkeen Suomi maksoi sotakorvaukset, teollistui ja rakensi uudelleen kylät ja kaupungit. Suuret ikäluokat syntyivät sotakokemuksiensa kanssa kamppailevien miesten ja naisten lapsiksi. Puutetta oli kaikesta, mutta pikkuhiljaa alettiin rakentaa hyvinvointivaltiota, jonka syntyyn ja kehitykseen olivat pian vaikuttamassa myös sodan aikana ja sen jälkeisinä vuosina syntyneet nuoret.

Sota jätti jälkensä yhteiskuntaan, sotilaiden lapsiin ja lapsenlapsiin. Vaikka ihmiset usein eivät puhuneet kovista kokemuksistaan, niiden vaikutukset näkyivät vuosikymmenien ajan suomalaisissa kodeissa. Irja Wendisch perehtyy sodankäyneiden miesten tarinoihin tarkastellen aihetta heidän lastensa ja myös omien kokemustensa kautta. Näin muodostuu kokonaiskuva elämästä sodanjälkeisinä vuosina Suomessa.

Ajatuksia herättävä kirja. Sitä lukiessaan käy mielessään läpi omaa elämäänsä ja lapsuuttaan.