Siri Hustvedt: Amerikkalainen elegia

Romaani sisaruksista, jotka selvittävät menneisyyden salaisuuksia - miljöönä taiteilijoiden New York. Lukunautinto täynnä älyllistä ja eroottista latausta.

Sisarukset Erik ja Inga Davidsen matkustavat isänsä hautajaisiin. Järjestäessään isän papereita he löytävät oudon, vuosikymmeniä vanhan kirjeen, jonka lähettäjä on tuntematon nainen. Kirjeessä puhutaan salaisuudesta, jonka heidän isänsä on luvannut pitää.

Erik kiinnostuu kirjeestä, ja palattuaan hoitamaan psykiatrin praktiikkaansa New Yorkiin hän alkaa lukea isänsä muistelmia. Hän toivoo oppivansa tuntemaan miehen, jota ei koskaan täysin ymmärtänyt tämän eläessä.

Samaan aikaan Erikin elämään astuu nainen - kaunis jamaikatar, joka muuttaa tyttärineen Erikin alakertaan. Pian Erik huomaa joutuneensa mukaan peliin, jonka taustalla voi olla vain sairas mieli.

Myös Inga palaa hautajaisista keskelle piiritystä: sinnikäs journalisti tutkii paljastusta, joka liittyy Ingan edesmenneen kirjailijamiehen elämään. Inga joutuu vastakkain kipeän menneisyyden kanssa.

Kahlasin läpi. Ei kovinkaan mielenkiintoinen.

 

Kaari Utrio: Vaitelias perillinen

Kaari Utrion uusi epookkikomedia sijoittuu 1830-luvun Lounais-Suomen ruukkien, kartanoiden ja pappiloiden maailmaan.

Rautialan ruukinkartanon ylhäinen väki odottaa epäillen lasiruukin yllätysperijää. Kapteeni Robert Bravert on palvellut vuosikaudet Venäjän armeijassa. Paroniperhe muistaa pojan harjastukkaisena tuppisuuna.

Mutta kapteenin eno, todellinen valtioneuvos ja helsinkiläisen eleganssin mestari Axel Hallenburg tyrkyttääkin paikalle mitätöntä pappilan mamsellia.

Eikä yksi epätoivottu perillinen riitä. Naapuriin Hammarlundin ikivanhaan kivilinnaan ilmaantuu toinen perijä perheineen. Kukaan ei ole kuullut pikku Fredrikistä, saati hänen äidistään Claudia Bravertista. Mutta hankaluuksia on varmasti tiedossa, sillä leskiparonitar ja hänen filosofi-isänsä eivät anna periksi.

Kuunneltua tuli, muttei herättänyt kiinnostusta sen enempää.

Helena Sinervo: Tykistönmäen päiväperho

Kirja, joka tulee herättämään keskustelua kulttuuripiireissä. Kiima läähättää kulttuurikritiikin rinnalla ilakoivassa irvikuvaleikissä, joka näyttää, miten taide ja sen vastaanotto ovat muuttuneet parodiakseen. Lukija Annu Valonen. 6 CD:tä.

Liikaa sexiä, sanoisin.

Eeva Litmanen: Saa siinä monena olla

Eeva Litmanen tunnetaan Velipuolikuun ja Iltalypsyn räväkkänä ja pokkansa säilyttävänä koomikkona, Rakkaudella, Mairen viinaanmenevänä hienostorouvana, ja suurelle yleisölle hän on tullut tutuksi Kotikadun Anja Partasena. Teatteriyleisöä hän liikuttaa parhaillaan Ryhmäteatterin Lokissa.

Paljastavassa muistelmateoksessaan Litmanen kertoo koskettavasti mm. äitinsä sairastumisesta, omasta äitiydestään ja kokemuksistaan näyttämöllä ja kameroiden edessä.

Hersyvä kertomus näyttelijättaren elämästä.